Блог присвячений НЕЛЕГКІЙ ВЧИТЕЛЬСЬКІЙ ПРАЦІ

неділю, 10 березня 2019 р.

Фізики випадково зробили


Фізики випадково зробили "бутерброд-надпровідник"


Вчені в ході експериментів з графеном перетворили його на надпровідник - матеріал, який називають "Святим Граалем" сучасної фізики і електротехніки.
Про це повідомляє Tehnot.
"Команда під керівництвом фізика Пабло Джарилло-Ерреро з MIT в ході експериментів з графеном з'ясувала, що при охолодженні майже до абсолютного нуля два листа графену, стиснуті разом і зміщені відносно один одного на 1,1 градус, стають надпровідниками", - йдеться в повідомленні.
Суть полягає в тому, що такі матеріали не мають параметра "опір", що означає передачу енергії без втрат у вигляді нагріву. Однак до останнього часу всі надпровідники вимагали низьких температур (максимум на сьогодні становить -70 градусів за Цельсієм).
Технічно структура з графену являє собою «бутерброд» із двох шарів двовимірної речовини, при цьому температуру, як передбачається, можна збільшити аж до кімнатної або хоча б тієї, яку нескладно створити.
Фізик з Інституту матеріалознавства Мадрида Олена Басконс заявила, що в найближчі місяці можна очікувати "божевільної експериментальної активності, щоб заповнити відсутні частини картини".
На сьогодні є два типи надпровідників: традиційні і нетрадиційні. У перших надпровідний поведінку можна пояснити в рамках основної теорії надпровідності. По друге - ні. А графен відноситься якраз до останньої категорії. Судячи за словами вчених, цей механізм відрізняється від вже звичної надпровідності в купратах (оксидах міді). Головна проблема тепер, за словами вчених, у розрахунках поведінки "графенових надпровідників".

Немає коментарів:

Дописати коментар